Ostalo

Vsaka spletna stran potrebuje strežnik

Dostikrat se zgodi, da velikokrat zasledimo kaj o gostovanju spletnih strani, ko brskamo po spletu. To je storitev, ki omogoča, da spletna stran, ki jo obiščemo, se uspešno prikaže na našem računalniškem zaslonu. Pri gostovanju v resnici najamemo strežnik, ki pa je v resnici močan računalnik, ki gosti vso HTML, video in avdio kodo na svojih spominskih medijih. Dandanes imamo na razpolago veliko različnih strežnikov, ki se med seboj razlikujejo po moči, možnosti nadgradnje, načina uporabe ipd. V vsakem primeru pa je dobro, če se seznanimo s osnovnim računalniškim žargonom, kar se tiče gostovanja.

Dodatne spletne tehnologije

Ponudnik gostovanja spletnih stran nam bo poleg strežnika ponudil tudi drugo tehnologijo, kot je:

E-poštni računi

Ustvarjanje e-poštnih računov osebno domeno je izredno pomembno. Tako bomo imeli unikaten elektronski poštni naslov, ki bo vezan na ime naše spletne strani.

FTP dostop do strežnika

Izredno priročno je, če lahko dostopimo do našega strežnika preko osebnega računalnika, tablice, prenosnika ipd. S FTP dostopom lahko nalagamo različno kodo, spreminjamo lastnosti strežnika ter prenašamo večje datoteke na svojo spletno stran.

Podpora spletnih gradnikov

Gostovanje spletnih strani zaobjema tudi podporo spletnih gradnikov. To omogoča tudi uporabnikom, ki nimajo programerskega znanja, da ustvarijo svojo lastno spletno stran.

Odvisno je od ponudnika gostovanja, katere dodatne funkcije in lastnost bomo lahko koristili. Vedno pa je priporočljivo, da se o tem vnaprej pozanimamo, saj bomo tako lažje izbrali najboljši strežnik in paket gostovanja.

Vsi strežniki niso enaki

Ena izmed najbolj pomembnih stvari, ki si jih bomo mogli izbrati pri ponudniku gostovanja spletnih strani, je sam strežnik. Tako poznamo različne konfiguracije, katere imajo vsaka svoj namen. Tako so najbolj popularni načini gostovanja:

Deljeno gostovanje

Strežnik si deli na stotine ali tisoče uporabnikov. To je idealna konfiguracija za manjše spletne trgovine in strani, ki nimajo veliko obiska.

VPS gostovanje

VPS gostovanje oziroma virtualno gostovanje nam omogoča, da si po meri nastavimo skoraj vse lastnosti strežnika. Primerno je za manjša, srednja in tudi večja podjetja.

Namensko gostovanje

Večinoma se ga uporablja za spletne strani, ki imajo ogromen obisk. Tukaj je možno, da zakupimo celoten strežnik za našo uporabo.

Gostovanje spletnih strani potrebuje vsak podjetnik

V današnji digitalni dobi je skoraj nujno, da ima vsako podjetje svojo spletno stran. To pa ni možno brez gostovanja, saj nam omogoča, da naša spletna stran deluje in jo lahko obišče kdorkoli. Dobro je, če imamo vse podporo na enem mestu, kot nam jo nudi ponudnik gostovanja www.domenca.com. Tako ne bomo potrebovali svojih tehnikov in si bomo tako močno znižali mesečne stroške vzdrževanja spletne strani našega podjetja.