Družina

Varstvo otrok

Prihaja mesec september, mesec, ko premnoge mamice ne vedo kaj storiti, ker ne dobijo mesta v vrtcu za svoje malčke. Vrtci so preprosto prezasedeni, denarja za nove enote in skupine pa očitno ni. Čakalne vrste so dolge in včasih mamice čakajo tudi pol leta in več, preden se kakšno mesto sprosti za njihovega otročka.

Tiste srečne mamice, ki imajo možnost svoje malčke puščati pri babicah, se s tem niti ne obremenjujejo preveč. Je pa veliko takšnih, sploh med mladimi, katerih starši, torej stari stari še vedno hodijo v službe in imajo svoje obveznosti, zaradi katerih se ne morejo ponuditi za varuške v času, ko morajo mamice v službo.

Takšne mamice se lahko odločijo za privat varstvo v skupini otrok ali za zasebno varuško. Veliko je že namreč registriranih privatnih varstev in varušk. Za mesečno varstvo v privatnem varstvu, kjer so skupinice otrok navadno do 6 otrok na eno vzgojiteljico, boste za varstvo v povprečju odštele okrog tristo eur, lahko tudi več. Takšno varstvo običajno ponuja od osem do maksimalno devet urno varstvo na dan, z obroki, igro in vsem česar bi bil vaš otrok deležen v vrtcu.

Zasebne varuške navadno za varstvo računajo po uri, ali pa po dogovoru. Otroka vam lahko čuvajo na vašem ali svojem domu, odvisno od dogovora. Čas, ki ga preživijo z vašim otrokom je navadno naravnan glede na vaše želje in zahteve, prav tako pa tudi obroki, spanje in igra. Zasebna varuška se otroku lahko v celoti posveti, medtem ko si mora otrok v skupinah pozornost deliti z ostalimi. Vsekakor je za otroka bolje, da je med vrstniki in da se čimprej socializira in pripravi na vrtec, vsekakor pa znajo biti vse varjante zelo naporne tako za mamico, kot za otroka in je v vseh primerih potrebno uvajanje, sploh če otrok osebe ne pozna.

Tagged , , ,