Komunikacija

Facebook – največje družbeno omrežje

Facebook je družbena spletna stran, socialno omrežje, ki ga je leta 2004 ustanovil študent Harvardske univerze Mark Zuckerberg, z namenom, da bi se na njega lahko prijavili vsi študentje univerze in bi lahko stike ohranjali tudi po končanem študiju. Sprva je bil Facebook namenjen samo za študente Harvarda, kasneje leta 2005 pa je postal dostopen še številnim drugim univerzam, podjetjem, osnovnim in srednjim šolam. Od leta 2006 je lahko uporabnik Facebooka vsak posameznik, starejši od 13 let, ki ima registriran veljaven elektronski naslov.

Facebook omogoča uporabniku druženje z ostalimi uporabniki v različnih okoljih, nalaganje slik, deljenje mnjenj, člankov, glasbe, možno je sodelovanje v raznih debatah in gostovanje v zaprtih in odprtih skupinah. Vsak lahko ustvari svojo skupino in vanj povabi razne ljudi, prav tako vsak posameznik prijateljuje le s prijatelji, ki jih sam želi in potrdi s prošnjo za prijateljstvo, število prijateljev na posameznega uporabnika pa je omejeno na 5000. Facebook se prav tako uporablja za promocijo oseb, podjetji in storitev. Facebook ima naložene tudi številne aplikacije, med njimi tudi številne igre, s katerimi si uporabniki lahko krajšajo čas med gostovanjem.

Vsak uporabnik si ob registraciji uredi svojo stran – profil z osebnimi podatki, interesi, slikami in podobno. Profil je nato viden vsem potrjenim prijateljem, prav tako so na profilu možne nastavitve zasebnosti, ki omogočajo drugim uporabnikom omejen dostop do izbranih podatkov. Na profilu sakega uporabnika je tudi “zid” na katerega lahko uporabnik objavlja svoje misli, slike in podobno, prav tako pa mu lahko na njem puščajo sporočila njegovi prijatelji. Objave, ki so nam všeč, lahko všečkamo s pritiskom na gumb “všeč mi je”, če želimo, pa lahko objavo tudi delimo z ikono “deli z ostalimi” tako da je vidna še našim prijateljem.

Med vsemi stvarmi, ki jih Facebook nudi pa se je izkazal za najbolj priljubljenega prav za nalaganje in deljenje fotografij. Dnevno se na izmed vseh, 845 milijonov, registriranih profilih po vsem svetu, naloži kar 254 milijonov fotografij.

Podeli s prijatelji:
error
Tagged ,