Dom, Družina, Ostalo

Arašidovo maslo

Ste tudi vi ena/eden tistih posameznikov, ki trdijo, da arašidovo maslo izboljša prav vsako jed, zato ga redno konzumirate na tisoč in en možen način? Ali spadate v tisto skupino ljudi, ki okusa arašidovega masla, preprosto ne mara? Ne glede na to, kakšen je vaš odnos do arašidovega masla v tem trenutku, smo prepričani, da boste po tem, ko boste prebrali spodnje vrstice, po njem posegli (še) pogosteje. In to brez slabe vesti.

Super sestavine arašidovega masla

Ste vedeli, da se v 100 gramih arašidov nahaja kar 20 gramov beljakovin? Poleg beljakovin, ki so glavni gradnik mišičnega tkiva, se arašidovo maslo ponaša tudi s celo kopico vitaminov (vitamin E, B3, B6) in mineralov (kot so magnezij, baker, mangan, kalij, železo), ki so pomembni za hormonsko ravnovesje v telesu in dobro počutje. Arašidovo maslo, ki spada v skupino živil z nizkim glikemičnim indeksom, pa vsebuje tudi številne antioksidante – snovi, ki zavirajo oksidacijske procese v celicah, s tem pa vplivajo na preprečevanje številnih bolezni in nenazadnje tudi na staranje. Čeprav se arašidovega masla drži sloves, da gre za nezdravo živilo, saj vsebuje ogromno maščob, pa je potrebno izpostaviti, da gre za nenasičene, zdrave maščobe, ki znižujejo raven slabega holesterola in preprečujejo pojav sladkorne bolezni. Arašidovo maslo pa je tudi bogat vir vlaknin, ki so pomembne za zdravo črevesje in njegovo nemoteno delovanje. Uživanje arašidov, ki sicer ne spadajo v skupino oreščkov, temveč med stročnice, je zato neobhodno tudi, ko gre za vitko postavo.

Čeprav ima arašidovo maslo v osnovi ogromno super sestavin, pa se moramo zavedati, da vsa arašidova masla, ki jih najdemo na policah trgovin, niso enako kvalitetna. Pred nakupom zato vedno preglejte deklaracijo in se tako prepričajte o tem, da arašidovo maslo ne vsebuje dodanih sladkorjev in palmovega olja (vsebuje visok delež nasičenih maščob, ki povečujejo nevarnost za razvoj srčno-žilnih bolezni). Obenem pazite tudi na to, da je izdelek ekološke pridelave, saj se boste s tem izognili nevarnosti uživanja škodljivih snovi, ki so značilne za konvencionalno kmetijstvo.

Podeli s prijatelji:
error